بنیاد ریچارد نیکسون - در پاییز امسال، اعلیحضرت شهبانو فرح پهلوی و شاهزاده رضا پهلوی به طور مشترک جایزه «معمار صلح» بنیاد ریچارد نیکسون را دریافت خواهند کرد. این جایزه معتبر به پاس بیش از چهار دهه تلاشهای مستمر آنها برای حمایت از آزادی مذهبی و دموکراسی در ایران به این دو شخصیت برجسته ایرانی اهدا میشود.
شهبانو فرح پهلوی، که از زمان انقلاب اسلامی 1979 در تبعید به سر میبرد، به همراه فرزندش، شاهزاده رضا پهلوی، نمادهای برجستهای از مقاومت در برابر رژیم مذهبی و تروریستی حاکم بر ایران هستند. آنها طی این سالها به طور فعالانه برای جلب توجه جهانی به نقض گسترده حقوق بشر در ایران و همچنین حمایت از شکلگیری یک دولت دموکراتیک مبتنی بر رای مردم تلاش کردهاند.
این جایزه همچنین به نشانه قدردانی از رابطه طولانی و نزدیک میان محمدرضا شاه پهلوی و رئیسجمهور ریچارد نیکسون اهدا میشود. شاه فقید، که از سال 1953 تا 1979 بر ایران حکومت کرد، یکی از متحدان استراتژیک ایالات متحده و سنگری در برابر تهدیدات اتحاد جماهیر شوروی در دوران جنگ سرد بود. نخستین دیدار شاه و نیکسون به سال 1953 بازمیگردد، زمانی که هر دو رهبران جوانی بودند و بلافاصله رابطهای نزدیک و شخصی میان آنها شکل گرفت که تا نزدیک به سه دهه ادامه داشت. در مصاحبهای در سال 1983، رئیسجمهور نیکسون اذعان کرد که شاه را «بهتر از هر رهبر جهانی دیگری که در طول 37 سال فعالیت عمومی خود ملاقات کرده بود»، میشناخت. نیکسون افزود: «من او را فردی بسیار حساس، بسیار باهوش و با درک عمیق از جهان یافتم.»
پرزیدنت نیکسون تنها نماینده آمریکا بود که در مراسم تشییع جنازه شاه فقید در قاهره در سال 1980 حضور داشت. همچنین شاهزاده رضا پهلوی به عنوان نماینده خانواده پهلوی در مراسم تشییع جنازه بانوی اول پت نیکسون در سال 1993 و رئیسجمهور نیکسون در سال 1994 شرکت کرد.
شاهزاده رضا پهلوی قرار است در تاریخ 22 اکتبر 2024، طی ضیافت ویژهای که در کتابخانه ریاستجمهوری ریچارد نیکسون برگزار میشود، جایزه «معمار صلح» را دریافت کند. شهبانو فرح پهلوی نیز جایزه خود را در مراسم خصوصی دیگری که در اواخر پاییز امسال برگزار خواهد شد، دریافت میکند.
جایزه «معمار صلح» که در سال 1995 و اندکی پس از درگذشت پرزیدنت نیکسون تأسیس شد، به منظور تجلیل از افرادی است که در طول عمر خود به ایجاد جهانی صلحآمیزتر کمک کردهاند. از جمله دریافتکنندگان قبلی این جایزه میتوان به روسای جمهور سابق ایالات متحده، جرالد فورد، جورج اچ. دابلیو. بوش، و جورج دابلیو. بوش، وزرای خارجه سابق هنری کیسینجر و مایک پمپئو، سناتورهای برجسته الیزابت دول، جو لیبرمن و جان مک کین، و همچنین سفیران والتر و لئونور آننبرگ و رابرت سی. اشاره کرد.