نیکلاس دوریویر سفیر فرانسه در سازمان ملل اخیراً به تلویزیون «ایران اینترنشنال» گفت که افزایش غنیسازی اورانیوم در ایران «بسیار خطرناک» شده است.
این اظهارات وی پس از آن بیان شده که ایالات متحده، فرانسه، آلمان و بریتانیا در بیانیه مشترک افزایش سرعت غنیسازی اورانیوم ۶۰ درصدی در ایران را محکوم کردند. آنها اعلام کردند «تولید اورانیوم با غلظت بالا توسط ایران هیچ توجیه غیرنظامی معتبری نداشته و میزان تولید گزارش شده در کارخانه غنیسازی سوخت فردو و کارخانه غنیسازی سوخت آزمایشی، نهایتا خطر گسترش تسلیحات هستهای را نیز به همراه دارد.»
حالا دوریویر با اشاره به گزارش آژانس در مورد افزایش ذخایر اورانیوم غیرمجاز در ایران توضیح داده است: «سطح تهدید بسیار افزایش یافته، بنابراین زمان آن رسیده است که ایران به تعهدات خود در برجام بازگردد.»
وی همچنین گفت که ظرفیت غنیسازی ایران بطور قابل توجهی افزایش پیدا کرده و «زمان شکست» برای ایران، یعنی مدت زمانی که میتواند در آن به اورانیوم غنیشده کافی برای تولید سلاح هستهای دست پیدا کند، بسیار کاهش یافته و هیچ اثری هم از رعایت آنچه در برجام تعیین شده نیست.
اگرچه دولتهای غربی همچنان روی راه حلهای دیپلماتیک در مقابل تهدیدات جمهوری اسلامی اصرار دارند اما واقعیت آن است که این راهبرد به شدت بیاثر شده است. با فروپاشی برجام کاملاً آشکار است غربیها در مورد اقدام متناسب در مقابل تهدیدات اتمی جمهوری اسلامی بیبرنامه هستند. همین وضعیت در مورد تلاشهای رژیم برای بیثبات کردن منطقه صدق میکند.
«نیوزمکس» در همین ارتباط مینویسد غنیسازی اورانیوم تنها مشکلی نیست که غرب باید نگران آن باشد. آلن درشوویتز کارشناس حقوقی میگوید: «نمیتوان تردید داشت که جمهوری اسلامی با حمایت مالی از حملات گروههای نیابتی علیه نیروهای آمریکایی و متحدان آنها، در حال انجام اقدامات جنگی عمدی علیه ایالات متحده است.»
مذاکرات غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی و آمریکا که در مقاطع مختلف اتحادیه اروپا، عمان و قطر واسطه آن بودند مدتهاست به بنبست رسیده است. تا یک سال پیش از این غربیها مدام جمهوری اسلامی را تهدید به فعال شدن «مکانسیم ماشه» و «اسنپ بک» یا «پلان B» میکردند. این تهدیدات بیفایده بود زیرا اکنون گزینه کاملاً واضح است گزینه دیپلماتیک برای کاهش این بحران بیاثر و موازی با آن احتمال برخورد با جمهوری اسلامی افزایش پیدا کرده است. جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مهرماه ۱۴۰۰ به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داده بود «گزینه بعدی چیز خوبی نخواهد بود!»
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا چند ماه پیش از حمله «هفت اکتبر» حماس به اسرائیل گفته بود در شرایطی نیستیم که بخواهیم در مورد برجام مذاکره کنیم. اکنون با وضعیت فعلی منطقه ادامه مذاکرات جمهوری اسلامی با غربیها در مورد برجام تقریباً غیرممکن به نظر میرسد.
میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات اتمی که یکی از امیدوارترین مذاکرهکنندگان به زنده کردن برجام بود و مرتب درباره احیای آن در «امروز و فردا» در شبکههای اجتماعی پیام مینوشت، روز هشتم دیماه ۱۴۰۲ در یک مصاحبه به «ریا نووستی» گفت شانس «احیای برجام» بسیار اندک است و در واشنگتن تصمیم گرفتهاند نیازی به «توافق اتمی» با ایران نیست. این در حالیست که خود روسیه پس از حمله نظامی علیه اوکراین به یکی از موانع ادامه مذاکرات تبدیل شد.
در شرایط فعلی به نظر میرسد گزینه غربیها در مقابل جمهوری اسلامی «فعال شدن مکانیسم ماشه» است اگرچه ریسک آن برای دولت بایدن و اروپاییها کم نیست. برخی تحلیلگران مطرح میکنند غربیها تمایلی به برخورد با جمهوری اسلامی ندارند زیرا در همین وضعیت نیز منافع آنها در بالاترین سطح تأمین میشود. آنقدر که همچنان میتوانند چشم به روی پرتاب بیش از ۱۱۰ موشک به پایگاههای آمریکایی یا اختلال در مسیر کشتیها در آبراههای بینالمللی ببندند.
علی اکبرصالحی وزیر خارجه پیشین جمهوری اسلامی هشدار میدهد «میخواهند ایران را تحریک کنند تا به هر طریقی وارد بحران غزه شود.» وی همزمان میگوید: «از منظومه فکری مقاومت حمایت میکنیم اما قرار نیست فیزیکی وارد جنگ های مختلف شویم.»
صحبتهای صالحی اشاره دقیق به راهبرد جمهوری اسلامی در مقابل غربیهاست. جنگیدن علیه منافع کشورهای غربی از طریق نیابتیها و «محور مقاومت» بدون آنکه مسئولیت بپذیرند. بعید است غربیها متوجه این تاکتیک واضح و عیان نشده باشند و بتوانند از راههای دیپلماتیک یا تحریمها آنهم به شیوه ضعیفی که دولت بایدن اجرا میکند، وضعیت را تغییر دهند. کشورهای غربی همزمان از درگیر شدن در خاورمیانه پرهیز میکنند و این پیام ضعف و تردید به تهران رسیده است.
مقامات غربی دائم به صورت فردی یا در بیانیههای مشترک تهدیدات اتمی، موشکی و منطقهای جمهوری اسلامی را «محکوم» میکنند یا «خواستار توقف آنها» میشوند. این هشدارها آنقدر بیپشتوانه بوده که به شدت بیخاصیت شده و جمهوری اسلامی اعتنایی به آنها ندارد.
مماشات و ضعف و تردید غربیها آنقدر به جمهوری اسلامی اعتماد به نفس کاذب داده که حسین طائب مشاور عالی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میگوید دشمنان در برابر «دکترین مقاومت» شکست خوردهاند! وی متعقد است که حملهی وحشیانهی حماس به اسرائیل برای جریان مقاومت «تولید قدرت» کرد. اینهمه در حالیست که در بالاترین ردههای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز با صراحت اعلام میکنند: «جبهه مقاومت پایگاه قدرت جمهوری اسلامی است.»