سال گذشته آلودگی هوا جان ۲۷ هزار شهروند را در ایران گرفت
سال گذشته آلودگی هوا جان ۲۷ هزار شهروند را در ایران گرفت
2024-01-01 17:45:12
اخبار ایران

رسانه‌های داخلی به نقل از رئیس کمیسیون سلامت شورای اسلامی شهر تهران نوشتند: «در طول یک سال گذشته  بیش از ۲۷ هزار نفر در کشور و ۶ هزار و ۳۹۸ نفر در پایتخت به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست داده‌اند و اگر به همین شکل پیش برویم تعداد جانباختگان به دلیل آلودگی هوا از شهدای هشت سال دفاع مقدس پیشی خواهد گرفت.»

به گفته مهدی پیرهادی با توجه به نامه اخیر وزارت نفت استانداردسازی سوخت به سال ۱۴۰۷ موکول شده و این مسئله می‌تواند تبعات زیادی داشته باشد.

در همین ارتباط دکتر محمود جامساز اقتصاددان پیشتر با اعلام اینکه کشته‌های آلودگی هوا و تصادفات جاده‌ای ایران از جانباختگان زلزله ترکیه و سوریه هم بیشتر است، یادآوری کرده بود: «بودجه هوای پاک نصف شد!»

وی در خصوص لایحه بودجه سال آینده گفته بود: «متأسفانه لایحه بودجه ۱۴۰۲ نه تنها تهی از ظرفیت حل معضلات اقتصادی و اجتماعی است بلکه با بیش‌برآورد منابعی نظیر نفت و مالیات خود بزرگترین چالش دولت خواهد بود و محرکی برای رشد تورم است. به نظر می رسد که مسئولین هنوز عمق فاجعه را درک نمی‌کنند و نشانه‌های فروپاشی اقتصاد را نمی‌بینند اگر نه لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ را به گونه‌ای دیگر تدوین می‌کردند.»

وزیر بهداشت نیزدر ۶ دی‌ماه به برآورد مرگ و میر‌های ناشی از آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: «آمار تخمینی است و نمی‌توان گفت که ۱۰۰ درصد آن بابت آلودگی هواست؛ در این زمینه رقمی حدود ۲۶ هزار نفر در کشور و در تهران هفت هزار نفر ثبت شده است »

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نیز در ارتباط با آلودگی هوای استان خوزستان گفته است: «آلودگی هوا ۱۳۲ هزار نفر را در ۹ ماهه اخیر راهی مراکز درمانی خوزستان کرد.»

میثم معزی از مراجعه ۱۳۲ هزار نفر به مراکز درمانی خوزستان بر اثر آلودگی هوا با عوارض قلبی و تنفسی غیرعفونی در ۹ ماهه سال جاری خبر داده و گفته بود: «بیماری ایسکمیک قلب، سکته مغزی، انسداد ریوی مزمن، سرطان ریه، تشدید حملات آسم، برونشیت مزمن، زوال عقل و آلزایمر و رینیت آلرژیک از شایع‌ترین بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا به شمار می‌روند.»

در همین ارتباط رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفته است: «در اطراف کلانشهرها به‌ ویژه تهران شاهد اقداماتی همچون پسماندسوزی هستیم. پسماندسوزی عامل تشدیدکننده آلودگی هوا در کلانشهرهاست.»

به گقته وی، این پسماندها، گازهای آلاینده‌ای منتشر می‌کنند که می‌تواند عاملی برای تشدید آلودگی هوا باشد.

در پی افزایش آلودگی هوا در شهرهای صنعتی ایران شهروندان در شهر اردکان استان یزدی چند روز گذشته تجمعات گسترده‌ای در اعتراض به بی‌تفاوتی مسئولان حکومتی به آلودگی هوا برگزار کردند.

هوای کلانشهر مشهد در وضعیت خطرناک قرار گرفته و همه مدارس این شهر تعطیل و بخشی از کارمندان دورکار شدند. مهدی اله‌پور مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی روز سه‌شنبه ۵ دی ۱۴۰۲، اعلام کرد با افزایش چشمگیر حجم گرد و غبار در وضعیت خطرناک قرار گرفت و هم‌اکنون شرایط برای تنفس شهروندان ناسالم است.

تداوم آلودگی هوا که یکی  از علل اصلی‌ آن سوزاندن مازوت‌ در نیروگاه‌ها به دلیل کمبود گاز است، در کنار بی‌اعتنایی مسئولان و مقامات حکومتی به مشکلاتی که آلودگی هوا در روند زندگی و سلامت شهروندان ایجاد کرده سبب بروز نارضایتی‌ و اعتراضات شده است.

با شروع زمستان، بسیاری از شهرهای ایران شاهد آلودگی هوا بوده است و در برخی از شهرها بارها ادارت دولتی و مدارس را به تعطیلی کشانده است.

در همین ارتباط داریوش گل‌علی‌زاده، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت از محیط زیست، با اعلام آمار مرگ میر بر اثر آلودگی هوا، گفته است که از سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۶ هزار نفر در ۳۳ شهر به دلیل آلودگی هوا جان خود را دست داده‌اند.

آلودگی هوا هر ساله با آغاز فصل سرد تشدید می‌شود؛ کارشناسان علت را سوزاندن مازوت‌ توسط نیروگاه‌های تولید برق به دلیل کمبود گاز و کاهش سهم گاز نیروگاه‌ها عنوان می‌کنند. مقامات حکومتی با تکذیب مازوت‌سوزی معتقدند آلودگی هوا به دلیل تردد وسایل نقلیه غیراستاندارد است اما توضیح نمی‌دهند چرا وسایل نقلیه همزمان با فصل سرما و کمبود گاز، آلودگی بیشتری تولید می‌کنند!

علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مدعی شده که «کشور ما نسبت به سایر کشورهای همسایه در بحث آلایندگی وضعیت بهتری دارد اما برای ما پذیرفته شده نیست وقتی می‌توانیم کاری انجام دهیم و مشکلات مردم را رفع کنیم چرا کاری نکنیم.»

او همچنین گفته که «اگر با همین سمت و سو پیش برویم حداقل در یک بازده ۱۰ ساله، تهران دیگر این روزها را تجربه نخواهد کرد. امیدواریم در سال آینده این شدت از آلایندگی‌ها را شاهد نباشیم.»

این در حالیست که مرکز پژوهش‌های مجلس پیش از این در گزارشی با بررسی سهم عوامل مختلف در آلودگی هوای کلانشهرها، به حجم خسارات مالی و جانی ناشی از آلودگی و بودجه مورد نیاز برای هوای پاک پرداخت.

در این گزارش با استناد به گزارش بانک جهانی، آلودگی هوا سالانه ۲/۶ میلیارد دلار به شهروندان تهران خسارت وارد می‌کند. بر این اساس، سرانه خسارت وارده ناشی از آلودگی هوا برای هر شهروند تهرانی حدود ۳۰۰ دلار در سال است.

با توجه به قیمت دلار در حال حاضر، بطور متوسط یک خانواده چهار نفره در شهر تهران حدود ۱۲۰۰ دلار معادل ۶۰ میلیون تومان به دلیل معضل آلودگی هوا خسارت پرداخت می‌کنند. این خسارت ناشی از تاثیرات مختلف آلودگی هوا بر سلامتی و زندگی شهروندان تهرانی است.

این گزارش افزوده که هوای آلوده تاثیرات مخرب بر سلامت روان شهروندان دارد. اضطراب، استرس، افسردگی و ناامیدی تنها مواردی از عوارض روحی و روانی ناشی از آلودگی هواست.

در حالی که مقامات دولتی اصرار دارند شهروندان عامل آلودگی هوا هستند و در نیروگاه‌ها مازوت سوزانده نمی‌شود، مهدی پیرهادی یک عضو شورای اسلامی شهر تهران نام ۱۴ نیروگاهی را که از سال گذشته به دلیل کمبود گاز از سوخت مازوت استفاده کرده‌اند فاش کرد.

یوسف یوسفی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی هم با بیان اینکه استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه حرارتی شازند از ۲۰ آذرماه آغاز شده است، گفت: «هم‌اکنون در هر شبانه‌روز چهار میلیون لیتر مازوت در این واحد مصرف می‌شود.»

 

 

 

 

 

 

آخرین اخبار
خانه مشروطه ایران